Bemutatkozás

Az Oroszlányi Sportegylet Természetjáró Szakosztálya 2006-ban alakult.

Tagjai kezdetben elsősorban túrázással és teljesítménytúrázással foglalkoztak, az elmúlt pár évben a túrázásról áttevődött a hangsúly a terepfutásra és a hegyi kerékpározásra. Tagjai számos nagyszerű eredménnyel büszkélkedhetnek, többen többszörös Kinizsi 100 illetve egyéb 100 km feletti teljesítménytúra vagy terepmaraton, illetve Maraton, Félmaraton teljesítők, de az egyik tag lefutotta a több mint 200 km-es BalatonMaraton ultramaratont is. Sokoldalúságukat jól mutatja, hogy a 2014-es évben a Csilletoló versenyen is jól szerepeltek, és az Oroszlány 60 éves várossá nyilvánításának jegyében megrendezett helytörténeti vetélkedőt is megnyerték.

A tagság nagy része emellett fanatikus szurkolója az OSE Lions kosárlabda csapatának.

A Kószák évi egy-két alkalommal valamilyen környezettisztítási, környezetszépítési napot is szerveznek (Majk volt XX-as akna környékének,vagy a Haraszt-hegynek a megtisztítása, a Sportcsarnok környékének tisztítása, és ott növények ültetése, stb.).

Fentieken túl 2006 óta minden év júniusának első szombatján megrendezik az Oroszlány Teljesítménytúrát, minden évben továbbfejlesztve. Első pár alkalommal Oroszlány 40, majd Oroszlány 50, végül tavaly óta Oroszlány 60 elnevezéssel. A túrán 10, 20, 30, 40, 50, 60 km-es gyalog-, 50 kilométeres futó és 40 kilométeres biciklis távokra lehet nevezni. Az első rendezésükön 299-en, 2015-ben már több mint 700-an vettek részt az ország minden tájáról, és több határon túli településről, így elmondható, hogy jelenleg messze ez Oroszlány legnagyobb szabású turisztikai rendezvénye.

Szintén a Kószák rendezik 2009 óta Critical Mass Oroszlány kerékpáros felvonulást is. 2013-ig évi két alkalommal (Föld napja, és Autómentes nap), tavaly óta évi egy alkalommal.

A Kószák gondozásában indult útjára 2014-ben az ország első instant teljesítménytúrája a 77 kilométeres Vérkör 77 (bővebben: verkor.hu), amit gyalog, futva, vagy kerékpárral lehet teljesíteni. A túra bármikor teljesíthető. Teljesítéshez szükséges egy okostelefon amely alkalmas QR kód olvasására, és van rajta mobil internet előfizetés. Az ellenőrző pontoknál a fákon található QR kódokat kell a telefonon beolvasni.

Bővebben: www.koszak.hu, www.verkor.hu