2018/19-es szezon – Éves beszámoló – OSE Oroszlányok

Összegzés az elmúlt idényről

Dátum: 2019. júl. 10.2018/19-es szezon – Éves beszámoló – OSE Oroszlányok


Az Oroszlányi Sportegylet felnőtt női csapata a 2018/19-es bajnoki idényben is a Pest megyei felnőtt női bajnokságban szerepelt. A két évvel ezelőtti bronzérem, illetve a tavalyi szezon ezüstérme után rendesen fel volt adva a lecke a Gurszky Gergő és Fodor Ármin által irányított csapatunknak, a sorminta folytatásához nagy bravúr szükségeltetett.
A csapatot és a játékoskeretet illetően a csapat gerince (Berendi, Farkas, Horváth, Krecsmajer, Kurucz, Lázár, Nagy, Pándiné, Zsenits) szerencsére ismételten együtt maradt, a két tatabányai fiatal (Fodor Fanni, Sulyák Noémi) továbbra is velünk edzett és a „bő” játékoskeretünk részét képezték ebben a szezonban is. Mind a ketten be is tudtak mutatkozni a bajnokság során a felnőtt mezőnyben, több alkalommal is pályára léptek a lányok, aminek külön örülök. Meg kell még említeni, hogy Fanni a szezon legelején, illetve az utolsó három mérkőzésen volt csak harcra kész állapotban egy komolyabb sérülés miatt. Pogány Vivien személyében egy nagyon jó szellemiségű, rutinos, és a csapat számára nagyon hasznos játékossal gazdagodtunk a szezon második felére. Vivi talpsérüléséből felépülve januártól tudott a csapattal együtt dolgozni, január végén a Monor elleni hazai meccsen mutatkozott be együttesünkben. Ezen kívül az U14-es lány csapatunk egyik vezére, Mikula Petra is heti rendszerességgel edzett már a felnőtt csapattal a szezon során, hogy szokja a légkört, de a bajnokság szabályzatában foglaltak szerint a csoportos játékengedélyben még nem szerepelhetett, így Petra bajnoki mérkőzésen még nem tudott bemutatkozni, csak egy meghívásos felkészülési tornán, valamint a szezon során játszott edzőmeccseinken tudtuk bevetni. Végül, de nem utolsó sorban, Tatáról érkezett év közben a több játéklehetőség reményében két fiatal játékos, Pordán Kata és Beke Kata, akiknek a csapatba integrálásuk jól haladt a szezon folyamán, de a bemutatkozásra esetükben még várni kell, remélhetőleg a soron következő szezonban már erre is sor kerül majd. Veres Kinga játékára nem számíthattunk ebben a bajnoki kiírásban, neki az élet egy másik területén kellett nap mint nap helytállni, ugyanis 2018. augusztusában megszületett a kisfia, így a gyermeknevelés tette ki mindennapjait. Bízom benne, hogy a soron következő szezonban ismét magára tudja majd ölteni az OSE mezét és újfent csatasorba állítható lesz.

12 csapat nézett egymással farkasszemet az idei kiírásában, a bajnokság krémje (Monori SE-Szedd ki!, OSE Oroszlányok, PAFC BASKET, Monor SE) ezúttal is képviseltette magát és harcolt a 4-es döntőbe jutásért, melléjük csatlakozott az immáron még jobban megerősödött Nagykőrösi Sólymok KE és DMTK Haraszti Sasok csapata, akiknek szintén feltett szándékuk volt, hogy kivívják a jogot a Final 4-ban való részvételre. Emellett a bajnokságban már rutinos csapatnak számító Százhalombattai KSE mellett ezúttal is voltak fiatalabb, leginkább junior (U18) korú játékosokból álló csapatok (Százhalombattai KSE Junior, BKG Kos Akadémia, Miklósi KékGólyák, Gödöllői Sportklub), illetve egy újonc gárda is képviseltette magát a mezőnyben (REGI). Összességében elmondható, hogy tovább erősödött tehát az előző szezonhoz képest a mezőny, ami még kiegyensúlyozottabb bajnokságot predesztinált.

Mivel a 2018/19-es szezonban a nevezett csapatok száma elérte a 12-t, ezért a tavalyi bajnoki kiíráshoz képest komolyabb változások voltak a lebonyolítást tekintve is. Nem két mérkőzéses, oda-visszavágós alapszakaszra, és 4-es döntőre, hanem három részre lehetett bontani a szezont. Egy alapszakaszra, ahol mindenki játszott mindenkivel egy mérkőzést, az első 11 mérkőzést követően pedig felsőházra és alsóházra osztották a csapatokat. A bajnokság legjobb 7 csapatának további 6 mérkőzést kellett játszania a felsőházi rájátszásban (természetesen az alapszakaszhoz képest megcserélt pályaválasztói joggal), az alsóház küzdelmeiben pedig 5 csapat vett részt és harcolt a 8. hely megszerzéséért. A felsőházi rájátszást a május közepi négyes döntő követte, amire a rájátszás küzdelmeinek végeztével, a tabella első négy helyén helyet foglaló csapatok vívták ki a jogot.
Továbbá egy fontos dolgot még meg kell említeni a lebonyolítást illetően, az alapszakaszban lejátszott mérkőzések közül csak azok ellen a csapatok ellen elért eredményeket vitték tovább a felső- és alsóházi rájátszásba a csapatok, akik ellen a bajnokság második szakaszában is összecsaptak.
Az alapszakaszban 11 mérkőzésből 8-at megnyerve, a dobogón végzett csapatunk a felsőházi rájátszás küzdelmeire fordulva, de a fent említett okokból mindösszesen 3-3-as győzelem-vereség mutatóval vághattunk neki a rájátszásnak (vastagon kiemelve az alapszakaszban lejátszott mérkőzéseink közül azokat, amiket a felsőházi rájátszásra is továbbvittünk). 

Az alapszakasz mérkőzéseinek eredményei:
OSE Oroszlányok - Gödöllői Sportklub 110-27
Százhalombattai KSE Junior - OSE Oroszlányok 47-82
Nagykőrösi Sólymok KE - OSE Oroszlányok 79-76
DMTK Haraszti Sasok - OSE Oroszlányok 61-48
OSE Oroszlányok - REGI 184-13
Miklósi KékGólyák - OSE Oroszlányok 36-63
OSE Oroszlányok - BKG Kos Akadémia 96-30
Százhalombattai KSE - OSE Oroszlányok 47-74
OSE Oroszlányok - PAFC BASKET 79-41
OSE Oroszlányok - Monor SE 72-63
OSE Oroszlányok - Monor SE - Szedd ki! 48-65

A felsőházi rájátszás nem is kezdődhetett volna nehezebb feladattal, ugyanis az előző két kiírás győztese, a bajnokságban több mint két éve veretlen Monori SE-Szedd ki! csapata volt az ellenfelünk, ráadásul idegenben, úgy, hogy 20 nappal ezelőtt az alapszakasz utolsó meccsén, hazai pályán fektettek minket két vállra viszonylag simán. Mindezek ellenére óriási bravúrt végrehajtva, 4 pontos győzelmet aratva megszakítottuk a több mint két éve tartó menetelésüket, de sajnos ez volt az a pontja a bajnokságnak, ameddig komolyabb ráhatásunk volt a 4-es döntőbe jutásért folyó küzdelemre. Ezt követően is lehetett volna még beleszólásunk, ugyanis a nem várt extra győzelemmel egy kis teher lejött talán a vállunkról, de ezzel egy időben érkezett egy jóval súlyosabb teher is a vállakra, olyan mértékű, amivel nem tudtunk megbirkózni, és ami alatt egészen egyszerűen megnyeklett a csapat. Három, a Final 4 szempontjából sorsdöntő összecsapás következett (Nagykőrös, Monor, Dunaharaszti), kettő otthon, egy pedig idegenben, de egyiket se tudtuk megnyerni a háromból, mindkét hazai meccsen a legvégén csúszott ki a kezünkből a győzelem, ami azt eredményezte, hogy az utolsó fordulóban csak egy bravúrgyőzelemmel kvalifikálhattuk volna magunkat a 4-es döntőre. A papírformát nem sikerült borítani, Piliscsabán sem tudtunk nyerni, így idén nem végeztünk a legjobb négy csapat között, ezáltal pedig nem jutottunk a Final 4-ba. A 6. helyen zártuk a szezont.
A felsőházi rájátszás mérkőzéseinek eredményei:
Monor SE Szedd - ki! - OSE Oroszlányok 52-56
OSE Oroszlányok - Nagykőrösi Sólymok KE 59-61
Monor SE - OSE Oroszlányok 59-47
OSE Oroszlányok - DMTK Haraszti Sasok 60-66
OSE Oroszlányok - Százhalombattai KSE 68-53
PAFC BASKET - OSE Oroszlányok 74-58 

A 2018/19-es szezonban az OSE Oroszlányok csapatának tagjai: Berendi Orsolya, Farkas Renáta, Fodor Fanni, Pogány Vivien, Horváth Anna, Krecsmajer Vivien, Kurucz Réka, Lázár Alina, Nagy Noémi, Pándiné Melinda, Zsenits Andrea, Sulyák Noémi
Vezetőedző: Gurszky Gergő
Másodedző: Fodor Ármin

Gurszky Gergő: „Vegyes érzéseim vannak ezzel a bajnoki idénnyel kapcsolatban, így visszagondolva rá. A szezon fénypontja egyértelműen a legnagyobb rivális Monor legyőzése volt február 28-án, ott gyakorlatilag tökéletesen védekeztünk, mindenre tudtunk reagálni – köztük Reni sérülésére is –, és nagyon célirányos kosárlabdát játszva megérdemelten nyertünk egy izgalmas végjáték után. Ebbe a meccsbe aztán kis túlzással bele is haltunk, de az igazság az, hogy már ezelőtt a meccs előtt is lehetett érezni, hogy messze vagyunk a legjobbunktól, minden téren. Sok mindent lehetne ezzel kapcsolatban mondani, de felesleges, meg kifogásokat sem szeretnék keresni, egészen egyszerűen van egy tény, ez pedig az, hogy minden téren elmaradtunk attól, ami a célunk lett volna a szezonban, és ezt a bajnokság végeredménye is igazolja. Pontosabban csak egy célunkat értük el, mindösszesen egyet, és ezt csak is saját magunknak köszönhettük. Figyelembe véve mindent, az 5-6. hely volt a realitás idén, mert ez nem az a sport, ahol a csodákra kell, vagy érdemes várni. Nem érdemes, dolgozni kell, annak meglesz az eredménye, minden más csak humbuk, és szóra sem érdemes. Nem tudtunk úgy edzeni a szezon utolsó harmadában, ahogy kellett volna a jobb eredmény eléréséhez, de pláne nem tudtunk úgy, ahogy szerettünk volna, ez pedig meglátszott a teljesítményünkön, és értelemszerűen nem a gyengébb játékerőt képviselő csapatok ellen, hanem a ki-ki mérkőzéseken, amikor igazán kellett volna. Közhely, de minden csapat úgy játszik ahogy edz, mi pontosan úgy játszottunk a felsőházi rájátszásban. Minden egál meccset elveszítettünk a bajnokságnak ebben a szakaszában. Nem azt mondom, hogy nem érdemeltük volna meg a 4-es döntőbe jutást, mert az nem lenne igaz, inkább úgy fogalmaznék, hogy az a 4 csapat, amelyik bejutott a Final 4-ba, jobban rászolgált idén, mint mi. Többet tettek érte, csapatszinten, ezt fontos mellétenni. Erről sokat beszéltünk a lányokkal a szezon végeztével, levontuk a tanulságokat, és nagyon bízom benne, hogy a csapat előnyére fog válni ez az igencsak tanulságos szezon. Én a magam részéről köszönöm a lányok elmúlt három évben nyújtott alázatos munkáját és odaadását, ami a kulcsa volt a közös munkánknak és az együtt elért nem kevés sikernek. Köszönöm még egyszer, és sok sikert kívánok a csapatnak a továbbiakban!”

Hozzászólások