NBI/B: A tizedik nem jött össze

OSE Lions - Vasas Akadémia 88-89

Dátum: 2017. nov. 24.OSE Lions – Vasas Akadémia 88 - 89 (20 -14, 19 - 19, 23 - 18, 14 - 25, 12 - 13)


Helyszín: Oroszlány (800 néző)
Játékvezetők: Hervay, Goda, Csabai-Kaskötő

OSE: Kovács 6, SPAGNOLO 18, Zsíros 5/3, Kiss K. 9/3, ILLÉS 17/3,
Csere: Burai 4, Bödör 2, MADÁR 21/12, Kiss Á. -, Sömenek 6

Jók: Spagnolo, Madár, Illés

Edző: Vavra András
Másodedző: Mócsai Milán

A mi támadásunkkal indult a találkozó, távolról voltunk eredményesek, amire egyből egy duplával válaszolt a Vasas. Jól védekeztünk, megvoltak a lepattanóink is, amiből gyorsan próbáltunk indítani, ám a vendégek ezt rendre szabálytalanságokkal állítottak meg. Ez borzolta a hazai idegeket, ugyanis az idei szezonban ezeket már kötelezően sportszerűtlen hibának kell elkönyvelni, amit Vavra - a szabályok értelmében joggal - már harmadszor nehezményezett és még ő kapott technikait. Ennek ellenére sem tört meg a lendületünk, sőt, érdekes módon a negyedik ilyen faultnál már tudták alkalmazni a játékvezetők az idei szabályokat, nem is maradt el a sportszerűtlen. Kezdtünk dominálni palánk alatt, Zsíros is betalált, ám a korán bekapott második hibája miatt a padra kényszerült. Madár beálltával gördülékenyebb lett a játék, hat pontos előnyt harcoltunk ki az első negyed végére.

ose_vasas1.jpg

A folytatásban lazult kicsit a védekezésünk és bár eljutottunk kidolgozott helyzetekig, több ziccerünk is kimaradt, ezért nem tudtunk nagyobb előnyt építeni. Ráadásul, a visszatérő Zsíros egy támadólepattanóért való küzdelem során egy másodpercen belül két faultot kapott, két síp szólt, és a játékvezetők példátlan módon ezt két különböző szabálytalanságnak ítélték meg, ebből ráadásul az egyiket sportszerűtlennek, így négy dobás, plusz oldallal jöhettek a fővárosiak, Zsíros pedig a kipontozódás szélére sodródott. Ha még nem lett volna elég, Madár is gyorsan megkapta két személyijét, ezzel ő is a padra került. Felváltva estek a kosarak, Spagnolo ismét jó munkát végzett a palánk alatt. Az ellenfélnél az újonnan beállt Sólyom süllyesztett el két triplát, mikor már nyugodni kezdtek a kedélyek, Illés utolsó másodperces tempója pedig kimaradt, így félidőre maradt az első tíz percben szerzett hat pontos előnyünk.

ose_vasas2.jpg
Fordulás után beállt zónázni a Vasas, ami ellen több üres helyzetet is kialakítottunk, de míg, főleg Madár és Illés révén jó százalékkal értékesítettük is azokat, belső poszton Spagnolon kívül nem tudtunk eredményesen befejezni, őt pedig egyre jobban gyűrték a vendég védők, nem egyszer ketten hárman fogták, hogy ne tudjon labdához jutni. Ennek ellenére még úgy is öt egységet rá tudtunk tenni az addigira, hogy a vendégek a kemény védekezésük ellenére a tizedik percben kapták a második csapathibájukat. Igaz, ekkor gyorsan kettőt is, javítva a jegyzőkönyvbeli statisztikát ezen mutatóban, még mi már az első másfél percben "besározódtunk", minden szabálytalanság után a vonalra állhatott ellenfelünk.

ose_vasas5.jpg
(fotó: Babér Zoltán)
11 pontos fórral mehettünk a záró felvonásba, ám úgy tűnt, mi lettünk ettől idegesebbek, lassan lopózott a Vasas közelebb. Nem találtuk az addigi ritmust támadásban és a védekezésünk sem volt megfelelő, mindig rést tudtak ütni rajta. Hiába jött gyors egymás utánban két hazai időkérés, nem sikerült rendezni a sorokat és az addig támadásban hatékony Madárt is le kellett ültetni négy személyi hiba miatt. Illés próbálta ekkor átvenni a stafétát, kétszer is eredményesen tört be, Spagnolo is nagy harcot vívott a centereikkel, de érezhetően több jó teljesítményre lett volna szükség a biztos előny kivívásához. Vissza is jött Madár, de mivel több emberünknek is négy fault állt a neve mellett, nem tudtuk azt a védekezést hozni, amit kellett volna. Boros megtáltosodott és egy Katona triplával fűszerezve gyakorlatilag egymaga hozta vissza nekik a meccset, készülhettünk a hosszabbításra.

ose_vasas4.jpg

A vendégeké volt az első támadás joga az extra játékidőben, felváltva estek a kosarak egészen a negyedik percig, mikor is kihagyott ziccerünk után egy indítást fejezett be sikeresen a vendéggárda, először a mérkőzésen három ponttal vezettek. Büntetőpárbaj kezdődött, de míg ők 4/4-et értékesítettek, mi csak 4/3-at, mégis egy labdaszerzésből két pontra csökkentettük a különbséget. Rendkívüli izgalmak közepette hozhatta a Vasas a játékszert 28 másodperccel a vége előtt, próbáltunk labdát szerezni, ám Moravcsik sérülése miatt a bírók megállították az órát, oldalról jöhettek a vendégek. Itt már nem volt mit tenni, mivel nem sikerült megszerezni a bedobást, egyből oda kellett faultolni, de Katona keze nem remegett meg. Illésnek volt még válasza egy dudaszós tripla formájában, de ez már csak az egy pontos vereség elkönyveléséhez volt elég, idén először vesztesen hagytuk el a pályát tétmérkőzésen.

Vavra András: Tudtuk, hogy egyszer minden sorozat megszakad, de azt is, hogy ez kiemelt mérkőzésnek számít szurkolóinknál. Nagyobb hangsúlyt is adtunk ennek a héten, lehet, ez okozta a görcsösebb játékot, sajnálom, hogy ez ma így alakult. Nehéz elmenni amellett, ami három negyeden keresztül történt játékvezetés címszó alatt, hogy ennyire más szabályok vonatkozzanak két csapatra, ez elfogadhatatlan, saját bőrünkön tapasztalhattuk meg azt, amiről a Veszprém is beszélt múlt héten. Ezzel együtt is kezünkben volt a meccs, de fegyelmezetlenek voltunk a negyedik negyedben, egyénileg akartuk megoldani a támadásokat, rossz döntéseket hozva ahelyett, hogy az addig bevált játékokat játszottuk volna. Védekezésben pedig nem segítettük egymást eléggé, nem kommunikáltunk időben, illetve nem ütöttük be azokat a faultokat, amiket kellett volna. Természetes megvan az én felelősségem is, lehet, egy esetleges szerkezetváltással stabilabbak lettünk volna hátul, eddig ez működött, ma sajnos nem. Ki fogjuk elemezni a hibákat és átbeszélni őket, hogy a jövőben hatékonyabbak tudjunk lenni hasonló szituációkban. Megyünk tovább!

Hozzászólások